Ιδιοκτήτες παραδίδουν τα σπίτια τους στην εφορία!

24/04/2014 23:45

Θα μπορούσε να είναι και προεκλογική διαφήμιση, με όλες αυτές τις χιλιάδες στεγαστικών δανείων που οι άνθρωποι αδυνατούν να εξυπηρετήσουν και τα δισεκατομμύρια των χρεών που σωρεύονται στις εφορίες. «Και σας είπαν ότι τα σπίτια θα σας τα έπαιρναν οι κομμουνιστές». Και μετά ένα ξέσπασμα σε γέλιο.

Κάπως τραβηγμένο; Η πραγματικότητα αποδεικνύεται ωστόσο πιο ανατρεπτική. Αρχές και φορείς έρχονται αντιμέτωποι με μια πρωτόγνωρη κατάσταση: την παραίτηση των ιδιοκτητών από την κυριότητα των ακινήτων τους, τα οποία κηρύσσονται «αδέσποτα» και περιέρχονται στο Δημόσιο.

Και μάλιστα με μια απλή σχετικά διαδικασία, με συμβολαιογραφική πράξη, που προβλέπεται στον Αστικό Κώδικα (άρθρο 972) εδώ και χρόνια, αλλά έχει αρχίσει να χρησιμοποιείται μόλις τους τελευταίους μήνες.

Το ενδιαφέρον που υποδηλώνεται από τις σχετικές ερωτήσεις σε συμβολαιογράφους τούς κάνει να πιστεύουν ότι το φαινόμενο πρόκειται να προσλάβει διαστάσεις «τσουναμιού» και θα «μας απασχολήσει έντονα στο μέλλον», όπως λέει στην «Εφ. Συν.» ο Κωνσταντίνος Βλαχάκης, πρόεδρος της Συντονιστικής Επιτροπής Συμβολαιογραφικών Συλλόγων Ελλάδος καθώς και του Συμβολαιογραφικού Συλλόγου Αθηνών, Πειραιώς και Δωδεκανήσου, επιβεβαιώνοντας την αυξανόμενη τάση και το ενδιαφέρον που εκδηλώνεται για τη συγκεκριμένη πράξη.

Και είναι πολλοί οι λόγοι για κάτι τέτοιο: αφενός έχει παγώσει η αγορά ακινήτων, αφετέρου τα ακίνητα έχουν επιβαρυνθεί με τεράστιους φόρους, χώρια τα έξοδα διατήρησής τους με τα «χαράτσια» αν πρόκειται για σπίτια, ενώ τυχόν αλλαγή στην κλίμακα των τεκμηρίων για ένα ακίνητο σημαίνει πρόσθετη επιβάρυνση, που για πολλούς είναι δυσβάσταχτη.

Αποφεύγοντας, λοιπόν, τις άλλες οδούς, της «δωρεάς» στο Δημόσιο ή του συμψηφισμού, αφού είναι περισσότερο χρονοβόρες και απαιτούν μεγαλύτερη γραφειοκρατική διαδικασία, ιδιοκτήτες που δεν έχουν καν το περιθώριο να περιμένουν μήπως και πουλήσουν το ακίνητο τους, ως ύστατη λύση, το «εγκαταλείπουν» με τελικό αποδέκτη το Δημόσιο.

Οι υποθέσεις που εντοπίσαμε δεν είναι πολλές, παραμένουν ωστόσο σημαντικές, αφού οι υπηρεσίες για πρώτη φορά ασχολήθηκαν με παρόμοιο θέμα, καθώς δεν θυμούνται ανάλογες πράξεις στο παρελθόν. Στο Έμμισθο Υποθηκοφυλακείο Αθηνών έχουν μέχρι σήμερα χειριστεί δύο τέτοιες υποθέσεις που, όπως μας λέει ο διευθυντής Μεταγραφών, Μιχάλης Γιαπαλής, αφορούσαν οικόπεδα.

Επιπλέον στον Σύλλογο των Συμβολαιογράφων το τελευταίο διάστημα έχουν διαχειριστεί τρεις τέτοιες υποθέσεις. «Πολλοί μάλιστα συμβολαιογράφοι δεν γνωρίζουν ότι πρέπει να πάρουν εντολή για τη συγκεκριμένη πράξη», όπως μας είπε η αρμόδια υπάλληλος, με αποτέλεσμα, αν έχουν συνταχθεί παρόμοιες πράξεις χωρίς την εντολή που απαιτείται, να μην μπορεί ο Σύλλογος να διαπιστώσει τον ακριβή αριθμό τους...

Ανάμεσα στα ακίνητα που έχουν παραχωρηθεί στο Δημόσιο με αυτόν τον τρόπο, σύμφωνα με τους συμβολαιογράφους που μίλησαν στην «Εφ.Συν.», υπάρχουν ακόμη και σπίτια, όπως ένα μεγάλης αξίας νεοκλασικό που η συντήρησή του ήταν απαγορευτική, η εκμετάλλευση του αδύνατη και η διατήρησή του ως περιουσιακού στοιχείου που δεν αποφέρει τίποτα ασύμφορη.

Ως «δομική αλλαγή» περιγράφουν αυτό που συμβαίνει με τα ακίνητα οι άνθρωποι που γνωρίζουν, δεδομένης της παγιωμένης αντίληψης και νοοτροπίας περί επένδυσης στα ακίνητα που κυριαρχεί εδώ και χρόνια στην ελληνική κοινωνία. Και όπως μας λένε δεν αφορά ανθρώπους με τεράστια περιουσία, αλλά τη μεσαία τάξη, που ήδη δυσκολεύεται να τα φέρει βόλτα με τους λογαριασμούς, τους φόρους και τώρα βλέπει για ένα ακίνητο να αλλάζει φορολογική κλίμακα και κάνει ό,τι μπορεί για να σταματήσει να συσσωρεύει οφειλές. Τι ακριβώς σημαίνει αυτή η πράξη; «Στην ουσία είναι σαν να λες στο Δημόσιο "παραιτήθηκα της ιδιοκτησίας μου και έλα να πάρεις τη νομή", και πλέον δεν θεωρείται ότι είναι δικό σου το ακίνητο», μας λένε συμβολαιογράφοι που έχουν έρθει αντιμέτωποι με το σχετικό ενδιαφέρον των ιδιοκτητών. Έτσι βγάζουν από πάνω τους τα βάρη ακινήτων που δεν μπορούν να αξιοποιήσουν...

 

Πηγή: www.b2green.gr

Back