«Φύλλο και φτερό» σχεδόν όλα τα ακίνητα

28/02/2017 17:56

Nέο θεσμικό πλαίσιο, με βασικό στόχο την καταγραφή όλων των ιδιοκτησιών με πολεοδομικές παρανομίες, ετοιμάζει το υπουργείο Περιβάλλοντος και οι προτάσεις του θα έχουν πολλές διαφοροποιήσεις σε σχέση με το νομοσχέδιο για τα αυθαίρετα που είχε τεθεί σε διαβούλευση το περασμένο φθινόπωρο.

Γι' αυτόν τον λόγο χθες έγινε γνωστό ότι προωθείται κοινή απόφαση των υπουργών Περιβάλλοντος και Οικονομικών για νέα τρίμηνη παράταση του νόμου 4178/2013 για τη νομιμοποίηση αυθαιρέτων, που θα φτάσει αισίως τους 45 μήνες ζωής.

Υπολογίζεται ότι έχουν ενταχθεί στο σύστημα περίπου ένα εκατομμύριο ιδιοκτησίες και τα βεβαιωθέντα πρόστιμα υπερβαίνουν τα τρία δισ. ευρώ, από τα οποία έχει ήδη καταβληθεί άνω του 1,7 δισ., ποσό που υπερβαίνει τα έσοδα από τον ΕΝΦΙΑ!

Το 58% των ιδιοκτητών πλήρωσε εφάπαξ την οφειλή του και κέρδισε έκπτωση 20%.

Η επεξεργασία των έως τώρα δηλώσεων δείχνει ότι το 62% των περιπτώσεων αφορά αυθαίρετα σε εντός σχεδίου περιοχές και με υπερβάσεις στην οικοδομική άδεια.

Η μέση παράνομη επιφάνεια διαμορφώνεται στα 75 τετραγωνικά, που αντιστοιχεί σε ένα ευρύχωρο τριάρι.

Διάλογος

Από την πλευρά του αρμόδιου υπουργού Γιώργου Σταθάκη επισημαίνεται ότι στο πλαίσιο του διαλόγου είχαν υποβληθεί περίπου 2.000 προτάσεις, ενώ συνεχίζεται ο διάλογος με τους άμεσα ενδιαφερόμενους φορείς και δεν αποκλείεται το τελικό νομοσχέδιο που θα υποβληθεί στη Βουλή να έχει σημαντικές διαφοροποιήσεις σε σχέση με το αρχικό.

Δύο είναι οι βασικοί στόχοι της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Περιβάλλοντος:

◼ Να μειωθούν σημαντικά τα παράβολα και τα πρόστιμα ώστε να καταγραφούν όλες οι πολεοδομικές παρανομίες που υπάρχουν σε οικοδομές, με την προϋπόθεση ότι έχουν γίνει πριν από τον Σεπτέμβριο του 2011, μια «κόκκινη γραμμή» που δεν προβλέπεται να αλλάξει λόγω της κάθετης θέσης του ΣτΕ.

Με βάση ορισμένους υπολογισμούς λιγότερο από το 10% από τα 5,5 εκατ. κτίρια της χώρας έχουν εφαρμόσει τους όρους δόμησης που αναφέρονται στην οικοδομική τους άδεια!

Στις υπόλοιπες υπάρχουν μικρής ή και μεγάλης κλίμακας παραβάσεις.

◼ Να κλείσει το «παραθυράκι» για διαιώνιση των παραβάσεων μέσω κληρονομιάς.

Το περίφημο άρθρο 64 του προηγούμενου νομοσχεδίου επέβαλε την επισύναψη βεβαίωσης τακτοποίησης των αυθαιρεσιών και για την αποδοχή των κληρονομιών. Η συγκεκριμένη διάταξη συνάντησε έντονες αντιδράσεις και αναμένεται να αναδιατυπωθεί.

Ιδιαίτερη έμφαση δίνεται στον χωρικό σχεδιασμό, που θεσμοθετήθηκε πρόσφατα και γίνεται προσπάθεια για την εξεύρεση χρηματοδότησης ώστε οι σχετικές μελέτες να ολοκληρωθούν ώς το 2020.

Η ευθύνη βρίσκεται κυρίως στους δήμους, ενώ οι περιφέρειες θα προσφέρουν τεχνική βοήθεια και το υπουργείο Περιβάλλοντος θα έχει επιτελικό ρόλο. Θέμα χρόνου είναι η παρουσίαση του σχεδίου διατάγματος για τις χρήσεις γης με το οποίο θα συμπληρωθεί το θεσμικό πλαίσιο.

Σημαντικό ρόλο στη νέα προσέγγιση των διαμορφωμένων οικισμών αυθαιρέτων καλούνται να παίξουν οι δασικοί χάρτες, που άρχισαν να αναρτώνται μετά τέσσερα χρόνια εμπλοκών.

Ως τώρα πάντως δεν έχει εκδηλωθεί ενδιαφέρον από την πλευρά των δήμων, ώστε να αναζητηθούν λύσεις για την εξασφάλιση του περιβαλλοντικού ισοζυγίου με παρεμβάσεις στην ευρύτερη περιοχή.

Χθες έγινε γνωστό ότι ολοκληρώθηκε η κωδικοποίηση της πολυδαίδαλης δασικής νομοθεσίας και θα κατατεθεί για κύρωση από τη Bουλή τον επόμενο μήνα.

Μέσα στον Μάρτιο αναμένεται να θεσμοθετηθούν τα αναθεωρημένα περιφερειακά χωροταξικά με την έκδοση υπουργικών αποφάσεων.

Θα καλύπτουν 11 περιφέρειες, καθώς το Νότιο Αιγαίο υπέβαλε καθυστερημένα τις μελέτες, ενώ η Αττική καλύπτεται από το Ρυθμιστικό.

Το Κτηματολόγιο

Στο υπουργείο Περιβάλλοντος επικρατεί αισιοδοξία για το Κτηματολόγιο. Προχωρά η υπογραφή των συμβάσεων για 28, από τις συνολικά 32, εδαφικές ενότητες με τις οποίες υλοποιείται η κτηματογράφηση του υπόλοιπου 62% της χώρας.

Για τις 4 έχουν υποβληθεί ενστάσεις και η εκδίκασή τους προκαλεί καθυστερήσεις.

Ο Γ. Σταθάκης φαίνεται ότι αποδέχεται τη μελέτη που εκπονήθηκε από την Παγκόσμια Τράπεζα, με ανάθεση των Βρυξελλών, η οποία μεταξύ άλλων προβλέπει τη θεσμοθέτηση ενιαίων και δημόσιων υπηρεσιών για την καταγραφή των δικαιωμάτων επί των ακινήτων.

Θα στηριχθούν στις δομές τής «Κτηματολόγιο Α.Ε.» και θα απορροφήσουν τα λειτουργούντα υποθηκοφυλακεία.

Ο υπουργός Περιβάλλοντος εκτιμά ότι το χρονοδιάγραμμα είναι «σφιχτό», αλλά θα γίνει προσπάθεια να τηρηθεί με μικρές παρεκκλίσεις.

Χαρά Τζαναβάρα

efsyn.gr

Πηγή: www.b2green.gr

Back